Het Enneagram

Een webinar-drieluik


In dit webinar-drieluik maak je kennis met de 9 enneatypen, hun aansturingen (verdedigingsmechanismen, fixaties, vermijdingen, kernovertuigingen en angsten), hun krachten, kwaliteiten, neigingen, valkuilen en andere enneatypische bijzonderheden en met de dynamische en holistische essentie van het Enneagram.

Dit gebeurt tijdens 3 online bijeenkomsten van 2,5 uur elk, in een periode van 3 weken.

Op de pagina Enneagramwerk (klik hier) kun je lezen waar het Enneagram en haar 9 enneatypen in grote lijnen over gaan.
In dit webinar-drieluik presenteer ik je het Enneagram als een holistisch en dynamisch model en maak je uitgebreid kennis met de 9 enneatypen, op een heel toegankelijke manier.

Dit zal je héél veel inzichten geven in allerlei gedragingen – van jezelf én van de mensen om je heen.


Inhoud

In dit webinar-drieluik staan de 9 enneatypen van het Enneagram centraal.

Ik introduceer je tot het Enneagram als een holistisch en dynamisch model waar ontzettend veel informatie in besloten ligt en dat toch heel erg toegankelijk en ‘werkbaar’ is, ook als je nog nooit iets over het Enneagram hebt vernomen.

We zullen echter vooral ingaan op de 9 enneatypen, de 9 persoonlijkheidstypen die in het Enneagram besloten liggen. Aan de hand van duidelijke uitleg en verhelderende voorbeelden leer je de 9 typen en hun bijzonderheden kennen en ten aanzien van elke type leer je wat de onderliggende aansturingen van het type zijn en welk gedrag dit zoal met zich meebrengt.

Per enneatype gaan we in op

 • het verdedigingsmechanisme van het type
 • de kernovertuiging en daaraan gerelateerde angst van het type
 • de fixatie van het type
 • dat wat het type probeert te vermijden, uit de weg poogt te gaan
 • de krachten en kwaliteiten van het type
 • de valkuilen en achilleshielen van het type
 • specifieke neigingen van het type
 • overige enneatypische bijzonderheden van het type

… waardoor je de gedragsstructuren van elk type kunt gaan doorzien en vooral: begrijpen. Je gaat inzien waar opmerkelijke of typerende gedragingen van mensen (jezelf én anderen) in wezen op gebaseerd zijn en welk onderliggend doél zij dienen – waar de persoon zelf zich doorgaans niet of nauwelijks van bewust is.

Ook gaan we in op de 3 centra van het Enneagram die we allemaal in ons dragen (het emotionele centrum, het mentale centrum en het fysieke centrum, ofwel: voelen, denken, doen) en bekijken we hoe dit elk enneatype beïnvloedt. Daarnaast is er aandacht voor de wisselwerkingen die tussen de verschillende enneatypen kunnen optreden wanneer verschillende enneatypen met elkaar interageren.

Gedurende dit webinar-drieluik zul je gegarandeerd niet alleen aspecten van jezelf beter gaan begrijpen maar zul je ook gedragingen van mensen in je omgeving beter gaan doorzien en bovenal: begrijpen. En dát stelt je in de gelegenheid voortaan meer compassie en begrip te hebben voor zowel je eigen eigen-aardigheden als die van anderen en, als je dat wilt, voor ánder gedrag te kiezen.

Uiteraard worden er tijdens dit webinar-drieluik ook suggesties en handvatten aangereikt die kunnen helpen om tot minder enneatypisch gedrag te komen.


Opzet

De 3 online bijeenkomsten vormen samen een geheel waarin alle 9 enneatypen aan bod komen. Elke online bijeenkomst staan er 3 specifieke enneatypen centraal en worden er aspecten van het dynamische en holistische karakter van het Enneagram belicht.

Het is niet mogelijk aan slechts één of twee van de avonden deel te nemen; het drieluik vormt een geheel en kan alleen als zodanig gevolgd worden.

Elke online bijeenkomst duurt 2,5 uur en heeft de vorm van een live webinar waarin ik vooral veel informatie overdraag, dingen uitleg en dingen toelicht, vergelijkbaar met een lezing of een cursus-avond. Op momenten is er echter ook ruimte voor interactie. Het laatste half uur van elke bijeenkomst is volledig ingeruimd voor vragen & antwoorden omtrent de dingen die in de eerste 2 uur aan bod zijn gekomen.

Na afloop van elke bijeenkomst ontvang je een hand-out waar de kernpunten van de betreffende bijeenkomst in het kort op zijn weergegeven. Het wordt aangeraden tijdens de bijeenkomsten zelf aantekeningen te maken, aangezien de hand-outs geen uitgebreide verslagleggingen van de bijeenkomst zijn maar kernachtige overzichten.


Data, tijd & kosten

De 3 online bijeenkomsten van dit webinar-drieluik vinden plaats op:

 • woensdag 5 juni 2019, van 19.30 tot 22.00 uur
 • woensdag 12 juni 2019, van 19.30 tot 22.00 uur
 • woensdag 19 juni 2019, van 19.30 tot 22.00 uur.

De kosten voor deelname aan dit webinar-drieluik bedragen € 120,-. Dit is inclusief 21% btw en inclusief de hand-outs.

Dit webinar-drieluik zit inmiddels vol. Aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk. Wil je weten wanneer dit webinar-drieluik weer wordt aangeboden? Houd dan de facebookpagina in de gaten!


Praktische aandachtspunten (belangrijk):


Toegangslink

Na ontvangst en verwerking van je betaling stuur ik je per e-mail de toegangslink tot de webinarserie. Deze toegangslink is strikt persoonlijk en heb je nodig om toegang te krijgen tot de drie webinars. Bewaar de link dus goed en houd hem voor jezelf. (Als iemand anders op jouw link binnenkomt, kun je zelf géén toegang meer verkrijgen tot het webinar.)

Platform

De drie webinars vinden plaats via het platform Zoom. Om deel te kunnen nemen heb je géén Zoom-account nodig; de toegangslink volstaat, samen met een klein stukje software (van Zoom) dat je automatisch kunt laten installeren zodra je op de toegangslink klikt. Nadere instructies hierover ontvang je per e-mail, in de mail waarin jouw toegangslink staat.

Huisregels

Dit webinar-drieluik is opgezet als een serie van 3 online meetings die in wezen niet anders zijn dan de groepsactiviteiten (workshops, cursussen, trainingen, lezingen) die ik offline verzorg. Dit betekent dat ik dezelfde ‘huisregels’ hanteer die ik ook in offline activiteiten hanteer:

► Elke deelnemer is zichtbaar voor de hele groep en neemt deel onder zijn/haar eigen naam.
Aangezien niemand zich prettig of comfortabel voelt bij anonieme of onzichtbare deelnemers, worden alleen deelnemers toegelaten die onder hun eigen naam deelnemen en die tijdens de webinars zichtbaar zijn via hun webcam. Beschik je niet over een webcam of is je webcam kapot, dan kun je helaas niet deelnemen aan dit webinar-drieluik. (Gaat je webcam kapot nadat je al betaald hebt voor deelname? Dan kun je je deelname opschorten tot een later moment, waarop je weer wel een werkende webcam hebt. Dit webinar-drieluik zal met enige regelmaat worden aangeboden, dus geen zorgen daarover 🙂 ).

► De activiteit wordt gegeven in een sfeer van veiligheid, discretie en wederzijds respect, waartoe alle deelnemers gehouden zijn. Eenieder die zich hier niet aan houdt wordt zonder pardon direct verwijderd, zonder aanspraak te kunnen maken op teruggave van de kosten voor deelname. Verstoringen van het gevoel van veiligheid, respectloos en anderszins ongepast gedrag, trolling en oneigenlijke redenen voor deelname zijn niet welkom, horen niet thuis in een sfeer van veiligheid, discretie en wederzijds respect en worden dan ook niet getolereerd. Wie zich hier niet in kan vinden, wordt vriendelijk verzocht niet deel te nemen.

► Ik werk alleen met kleine groepen deelnemers. Het aantal plekken per webinarserie is dus beperkt. Aan dit webinar-drieluik kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

► Familieleden en zakelijke relaties (actueel of voormalig) van Sharon Kersten en haar administrator(s) zijn, om redenen van professionaliteit en ethiek, uitgesloten van deelname.

Heb je al eerder met mij gewerkt, dan weet je dat ik veiligheid, discretie en wederzijds respect hoog in het vaandel heb staan in mijn activiteiten. Eenieder die met mij werkt dient zich veilig en gerespecteerd te kunnen voelen. Bovenstaande ‘huisregels’ beogen dit te borgen.


Doe je mee? Fijn!

Webinar: Het Enneagram, een webinar-drieluik
Data: 5, 12 & 19 juni 2019
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur
Kosten: € 120,00

Dit webinar-drieluik zit inmiddels vol.
Wil je weten wanneer dit webinar-drieluik weer wordt aangeboden? Houd dan de facebookpagina in de gaten!

“The Enneagram is, at its most abstract, a universal mandala of the self – a symbol of each of us.”
– Don Richard Riso

Let op: er zijn maar 20 plekken beschikbaar. Wil je zeker zijn van je deelname, wacht dan niet te lang met boeken!


Ook interessant voor anderen? Deel het!